Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, ....
Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:

  • 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1
  • 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2
  • 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A
  • 21 de ani pentru triciclurile cu motor din categoria A
  • 24 de ani pentru categoria A, fara experienta moto

  • Permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile si pentru categoriile AM, A1
  • Permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, AM, A1, A2

Permisul de conducere, indiferent de categorie, este bun pentru mopede

CATEGORIA AM

Art. 6, pct. 21. "moped - vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW (5.36 CP), iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;"


CATEGORIA A1

Motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 Kw (14.75 CP), si cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 Kw/kg.

Tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 Kw (20.11 CP).


CATEGORIA A2

Motociclete cu puterea maxima de 35 kW (46.93 CP), cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg si care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de dublul puterii sale.


CATEGORIA A

Motociclete cu sau fara atas si triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw (20.11 CP).